Leírás

Síterep, ami legyen közeli, legyen magas és hóbiztos, ne legyen túl kicsi se, és legyen megfizethető? A Budapesttől 500 kilométerre található, Stájerország leghóbiztosabbnak tartott síterepe, Tauplitz, ezeknek a paramétereknek pont megfelel.

Az M1 – Hegyeshalom – Wiener Neustadt – St. Michael – Liezen – Tauplitz útvonalon 5 óra alatt elérhető 42 kilométeres síterep lejtői 900 – 1.965 méter köztiek. A síbérlet árak mérsékeltek, ráadásul a síbérlet kombinált, amivel a közelben másik 3 síterepet is használhattok (Loser, Riesneralm, Planneralm).

Tauplitz sítérkép

Tauplitz sítérkép

Feljutás a hegyre

A síterepet Tauplitz központjából és Bad Mitterndorfból közelítheted meg.

Tauplitzból egy 4-es ülős, buborékos felvonóval juthatsz fel a hegyre. A felvonó alsó állomásánál egy kisebb parkoló található, de a kicsivel távolabb alakítottak még ki 3-4 parkolót. Ha a településen laksz, használd bátran a helyi síbuszt, amit amúgy egy traktor vonat.

Tauplitz

Tauplitz

Bad Mitterndorfból a Tauplitzalm Alpenstrasse-n juthatsz a hegyre, ami egy fizetős útszakasz, de a síbérlettel ingyenesen használható. Ezen az útvonalon két helyen tudsz parkolni:

1) megállhatsz kb. félúton a Mitterstein kabinos felvonó alsó állomásánál kialakított hatalmas kavicsos parkolóban. Hüttét (UrsprungOim), schirmbar-t és síkölcsönzőt itt is találsz.

2) az út végéig hajtasz, ami egy parkolóban torkollik, ahonnét gyalogszerrel érhetők el a pályák.

Tauplitz Mitterstein kabinos felvonó

Tauplitz Mitterstein kabinos felvonó

Ami a hegyen vár

A sípályák zöme fahatár felett van, kialakításuk változatos, mindenféle tudásszintet kielégítenek. A síterep különlegességei:

– a központi rész, ahol a legtöbb pálya találkozik egy fennsíkon található

– érdemes megcsodálni a körpanorámát a Lawinenstein 1.965 méteres csúcsáról. Ide a Mitterstein kabinos felvonótól tudsz átcsúszni és egy húzós lifttel juthatsz fel.

– élményszámba megy a síterep másik végén a Traweng csúcs 1.981 méteres orma alatt síelni

– földrajzi adottságok miatt akad pár technikás szakasz, amiket ki kell tapasztalni: hol érdemes lendületesebben haladni, hogy ne sokat kelljen “botozni” (Lawinenstein, központban az ülős felvonók között, Tauplitzseelift)

– felnőttként is kipróbálhatod a köteles húzóliftet, amiből kettő üzemel kisebb összekötő szakaszokon (Seillift Lawinenstein, Seillift Abfart Tauplitz)

Tauplitz fennsík

Tauplitz fennsík

Tauplitz Lawinenstein csúcs

Tauplitz Lawinenstein csúcs

Tauplitz Traweng csúcs

Tauplitz Traweng csúcs

Tauplitz "központja", az egyik technikás rész

Tauplitz “központja”, az egyik technikás rész

Amire érdemes figyelned, mert elsőre becsapós lehet, hogy a Großseelifte – ahogy a neve is mutatja – két egymással párhuzamosan futó húzólift. A bal oldaliból leginkább balra (a Tauplitzerseelift felé), a jobb oldaliból pedig jobbra (a “központ” irányába) lehet kiszállni.

A gyerekeket Tauplitzon egy tanulópálya, illetve a fennsík központi részén egy 80 méteres fedett varázsszőnyeggel felszerelt gyerekpark várja. A még síelni nem tudó kicsikkel ugyan nehézkes lehet az odajutás, de megoldást erre is nyújtanak: a síiskolásokat motorosszánnal szállítják a helyszínre, ami már önmagában egy hatalmas élmény.

Tauplitz gyerekpark

Tauplitz gyerekpark

Jó hóhelyzet esetén mindkét településre le/be lehet csúszni. Tauplitzba egy relatív hosszú piros pálya vezet az ülős lift alsó állomásához. Bad Mitterndorfba pedig egy hosszú kék pályán lehet lecsúszni a fizetőkapunál található parkolóba.

A gasztronómiára sem lehet panasz, hisz a hegyen közel 10 hüttét/éttermet találni. És mivel az egész síterep alapvetően déli tájolású, könnyen találsz majd napozásra csábító teraszt is 🙂

Tauplitzi napozás

Tauplitzi napozás

 

Sífutók ide

Sífutók is megtalálják a számításukat, ugyanis a hegyen a fennsíkon is van több kiépített futónyom, valamint Tauplitzon és a völgyben a főút közelében is számos sífutópálya áll rendelkezésükre.

Tauplitz sífutás

Tauplitz sífutás

Tapasztalataink szerint Tauplitz egy gyorsan, könnyen megközelíthető, közepes méretű síterep megfelelő és folyamatosan fejlesztett infrastruktúrával, mely élvezhető, szerethető és nem utolsó sorban pénztárcabarát.

Tauplitz

TauplitzTauplitz sípályarendszere 900-2.000 méter magasságban terül el, ahol 42 kilométer sípálya besíelésére van lehetőségünk. A síterepet a Tauplitz központjából induló ülős felvonóval vagy Bad Mitterdorf felett, a hegyi úton autóval vagy síbusszal megközelíthető kabinos Mitterstein felvonóval érhetjük el. A síterep kezdő és gyakorlott síelőknek is ideális, 18 kilométer kék, 18 kilométer piros és 6 kilométer Tovább olvasom