Sí KRESZ

Az utakhoz hasonlóan a sípályán is vannak olyan általános szabályok, amelyeket a balesetmentes sportolás érdekében ismernünk és tartanunk kell. Ez a sí-KRESZ, melynek szabályait a Nemzetközi Síszövetség (FIS) dolgozta ki, az alpesi országokban működő sípályák rendjének fenntartásának céljából. Ez az ún. „FIS 10”-szabály, amelyet minden síelőnek ismernie és a sípályákon alkalmaznia kell, ez minden síelő érdeke és kötelezettsége is.

1. Legyünk tekintettel a többi síelőre!

Síelőként, snowboardosként úgy kell viselkednünk a sípályán, hogy másokat ne veszélyeztessünk, ne okozzunk személyi sérülést és anyagi kárt sem.

FIS 1.

FIS 1.

2. Ésszel síelj, kontrolált sebességgel és módon!

Mindig a tudásunknak megfelelően síeljünk, és vegyük figyelembe a következőket: a terep adottságai (pl. beláthatóság), a hó és időjárási viszonyok, a pálya zsúfoltsága.

FIS 2.

FIS 2.

3. Nyomvonal választás

A hátulról (fölülről) jövő síelőnek úgy kell nyomvonalat választania, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a túl közeli elhaladással okozott megijesztést is.

FIS 3.

FIS 3.

4. Előzés, kerülés

Előzni minden irányból szabad (fölülről, alulról, balról, jobbról) de az előzött és a saját biztonságunk érdekében is mindig akkora távolságot tartsunk az előzött síelőtől, hogy annak bármilyen mozgásához elegendő teret hagyjunk.

FIS 4.

FIS 4.

5. Elindulás és új pályára érkezés

Ha állásából újraindulunk, vagy besízünk egy új pályára, mindig győződjünk meg arról, hogy ezzel sem magunkat, sem másokat nem veszélyeztetünk.

FIS 5.

FIS 5.

6. Megállás

Pálya szűkületében és beláthatatlan területeken tilos megállni! Bukás után a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen veszélyes területeket!

FIS 6.

FIS 6.

7. Gyalogos közlekedés a sípályán

Gyalogosan és túrasível hegymenetben csak a pálya szélét használjuk.

FIS 7.

FIS 7.

 8. Figyeljük a jelzéseket!

Síelőként kötelesek vagyunk betartani a pálya jelzéseit (táblák, elkerítések), valamint a pályát felügyelő személyzet utasításait.

FIS 8.

FIS 8.

9. Segítségadás

Balesetnél nyújtsunk segítséget! Elmulasztása nem csupán sportszerűtlenség, hanem büntethető cselekedet is.

FIS 9.

FIS 9.

10. Személyazonosságunk igazolásának kötelezettsége balesetnél

Balesetnél minden jelenlévőnek – függetlenül attól, hogy csak tanú, vagy a baleset részese, felelős vagy nem felelős a baleset bekövetkeztében – meg kell adnia  személyazonosságát, mert az a baleset esetleges a baleset bírósági tisztázásánál szükséges lehet.

FIS 10.

FIS 10.

 

Képek: www.fis-snowkidz.com